Τα ρόδα έχουν ανθό για να γεννούν και αγκάθια για να προστατεύονται.

Τον τελευταίο καιρό οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι χώροι σε όλο τον ελλαδικό χώρο δέχονται απροκάλυπτες επιθέσεις και εκκενώσεις κρατικά οργανωμένες. Ξεπουλήματα που οφείλονται στην εξουσία της αγοράς αλλά και στην δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η καταστολή των καταλήψεων είναι μέρος της συνολικότερης επίθεσης του κράτους σε όλους τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες.

Δεν θα αποτελούσε εξαίρεση και στα Χανιά η κατάληψη RosaNera , που μόλις έκλεισε τα 13 της χρόνια και είναι πλέον γνωστό ότι απειλείται εδώ και κάποιους μήνες με εκκένωση. Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Β. Διγαλάκης, στο πλαίσιο της γενικότερης εκποίησης της περιουσίας του ιδρύματος, έκανε διαγωνισμό με σκοπό το ξεπούλημα του χώρου της κατάληψης και την βίαιη μετάλλαξη της σε πολυτελές ξενοδοχείο. Στη συνέχεια και σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε (4/7), ζήτησε την άμεση εκκένωση του κτιρίου δίνοντας ένα περιθώριο λίγων ωρών στους καταληψίες.

Για εμάς οι καταλήψεις και οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι δεν είναι ούτε ουδέτεροι δημόσιοι χώροι, ούτε και βουβοί κατειλημμένοι τοίχοι. Είναι πολιτικοί χώροι και ουσιώδες κομμάτι των αγώνων μας και ως τέτοιο θα τις υπερασπιστούμε.Λειτουργούν οριζόντια και ισότιμα στη βάση της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, εναντία στο θεσμό της ιδιοκτησίας και στο κέρδος, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν δομές αντίστασης, στοχεύοντας στην όξυνση του αγώνα για ένα κόσμο ελεύθερο.

Δεν είναι απλώς κτήρια και χώροι, αλλά παράλληλα βρίσκονται στο στόχαστρο από μεγαλοϊδιοκτήτες και αφεντικά που δίνουν τα πάντα για μια χούφτα ευρώ και λιγουρεύονται ένα ακόμη τρόπο κερδοσκοπίας και εκμετάλλευσης για το δικό τους οικονομικό όφελος. Στηρίζονται στην λογική της αντιεμπορευματικότητας και της αντιθεσμικότητας και γι’ αυτό ακριβώς βάλλονται.

Η καθολική τουριστικοποίηση είναι πλέον ένα γεγονός στην πόλη μας. Αλλοιώνει το φυσικό τοπίο, καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση μας στους λίγους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, δημιουργεί σχέσεις μέσα στην ίδια την κοινωνία που εξαρτώνται αποκλειστικά από το χρήμα. Οι πολυτελείς σουίτες που σκοπεύουν να δημιουργήσουν στο κτίριο της κατάληψης Rosa Nera, αλλά και όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες που αναπτύσσονται στα Χανιά μέρα με τη μέρα, το μόνο που προσφέρουν είναι κατ’ ουσία ορδές κακοπληρωμένων επισφαλών υπαλλήλων με ανύπαρκτα δικαιώματα και πλήρη καταπάτηση των δημόσιων χώρων.

Δεν θα αφήσουμε καμία κατάληψη ούτε έρμαιο του τουρισμού και των επιχειρηματιών του, ούτε στα χέρια του κράτους που θέλει να φιμώσει τις φωνές και τις πρακτικές όσων αντιστέκονται. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους.

 

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους

Επανοικοιοποίηση των δημοσίων ελεύθερων χώρων

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις

Κάτω τα ξερά σας από την Rosa Nera

 

 

Χανιά, Ιούλιος 2017

Συλλογικότητα Azadi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *